Visionen om Enhörna

I Enhörna har vi identifierat en unik möjlighet. Den stora dalgång som täkten utgör har en stor potential att på sikt kunna bli ett framtida bostadsområde.

Sedan 1930-talet har det utvunnits grus i Enhörna. Grus- och bergmaterial, så kallad ballast, är huvudkomponenten vid betongtillverkning och används i de flesta delar inom samhälls- och stadsbyggandet: vid anläggande av hus, vägar, broar, grund- och markberedning för att nämna några. Materialet levereras inom närområdet och till övriga Stockholmsregionen, ofta via sjötransport.

Jehander har idag tillstånd för täktverksamhet i Underås fram till 2042, och vi räknar med att verksamhet kommer att pågå fram till dess. Precis som vid alla våra täkter har vi ett ansvar för att efterbehandla de delar av markerna där den industriella verksamheten har upphört. Det betyder att vi iordningställer platsen inför dess framtida syfte och funktion.

En unik möjlighet i Enhörna

I Enhörna har vi identifierat en unik möjlighet. Den stora dalgång som täkten utgör har en stor potential att på sikt kunna bli ett framtida bostadsområde. Då kan fler bostäder skapas samtidigt som dagens naturområden kan fortsätta vara just naturområden.

Ambitionen är att skapa en plats med ökade miljömässiga värden där den biologiska mångfalden förstärks. Att skydda de viktiga vattenresurserna är en självklarhet.

Omformandet och utfyllandet av täkten i Enhörna görs med hjälp av överskottsmassor som genereras vid infrastrukturbyggen i Stockholmsregionen och även lokalt i Södertälje. Transport kommer att så långt det är möjligt ske via sjövägen för att hålla nere såväl klimatpåverkan som lokala störningar. Volymen i en fartygslast motsvarar cirka 100 lastbilstransporter.

De överskottsmassor som tas emot ska vara godkända och kvalitetskontrollerade för att inte påverka miljön, och vi kommer själva att göra noggranna kontroller vid mottagandet. Södertälje kommun har tagit del av vår övergripande plan och ställer sig positiva då Enhörna med sitt attraktiva läge är ett område med stor utvecklingspotential.

Etapp 1 – åtgärder i Bastmora

För att omvandla marken enligt våra planer krävs miljötillstånd och vi kommer att arbeta med detta i flera etapper. I den första etappen planerar vi att börja omforma Bastmoragropen, området söder om Bastmoravägen där brytning upphörde för många år sedan.

Arbetet med att få en mark som går att bebygga kommer att pågå under några år. För att få möjlighet att förädla marken krävs en anmälan till Södertälje kommun. I det förberedande arbetet har vi tagit fram en rad utredningar kring bland annat naturvärden, hydrogeologi och geoteknik, och vi arbetar efter hand vidare med utredningar och underlag för att säkerställa att arbetet kan göras med hänsyn till både närboende och natur.

Den framtida utformningen av Bastmoragropen kommer att tas fram i en planprocess som leds av Södertälje kommun, och vi har utarbetat några möjliga konkreta alternativ att presentera för dem i närtid. Dessa innefattar både bostäder, skola och fritidsområde.

 

Tidplan för arbetet

Får vi klartecken från kommunen så planerar vi preliminärt för att påbörja arbetet med vidareförädling och utformning av Bastmoragropen under mitten av hösten 2020.

Sjötransporter kommer att vara huvudspåret i det stora utvecklingsprojektet för Enhörna. Bastmoragropen ligger dock flera kilometer från Jehanders hamn, vilket gör att arbetet med etapp 1 lämpar sig bäst för överskottsmassor som genererats i kommunen, och därmed fraktas via lastbil. Antalet lastbilstransporter kommer att ligga inom det idag befintliga tillståndet.

Arbetet med projektet Enhörna fastighetsutveckling bygger på följande principer:

Här på vår webbplats kan du följa processen och arbetet framåt.

Vi ser fram emot att kunna bidra till den framtida hållbara utvecklingen av Enhörna!

 

En framtida vy över Bastmoraområdet?

Läs mer om Enhörna här

Läs mer