Specialjord från Heidelberg Materials lägger grunden för de första hybridgräsplanerna i Stockholm

När Stockholms stad bygger två nya 11-mannaplaner med hybridgräs på Gärdets sportfält använder de specialjord från Heidelberg Materials. 

Spentab är markentreprenören som anlagt sportplanerna. 

- Totalt har vi använt cirka 6 000 ton såbädd till båda planerna, berättar John Henricson, platschef på projektet. 

- Det är en speciell jord som släpper igenom lagom mycket vatten vilket gör att planerna inte blir för blöta samtidigt som det under planerna finns ett system som fångar upp vattnet, leder det till ett pumphus och sedan återanvänder vattnet för att bevattna gräsmattorna. 

Hybridgräsplanerna på Gärdets sportfält är de första i sitt slag i Stockholm. 

Vad är hybridgräs? 

Hybridgräs är en ny teknik där man blandar konstgräs och naturgräs. Konstgräset är utformat som ett nät med plaststrån som läggs innan matjord fylls på och gräsfrön sås. Det gör att planerna består av mindre plast och att det inte behövs granulat, en mikroplast som annars används på konstgräsplaner. 

Blandningen mellan konstgräs och vanligt gräs, som är cirka 80% av planen när det är klart, gör planen mer tålig för slitage. 

Lösningen är ganska vanlig nere i Europa, men har precis kommit till Sverige. 

Hur fungerar hybridgräs? 

För att hybridgräsplanerna ska fungera som tänkt behövs en speciell form av såbädd, som är en tvättad produkt och består av 80% sand och 20% torv, under konstgräset. 

- Vanligen använder vi detta till golfbanor, vilket gör att vi måste skicka prover till Skottland för att få produkten godkänd. Det är hårda krav på Såbädd USGA & Singel USGA, berättar Andreas Lindberg, säljare på Jehander och lägger till:

- Vi producerar såbädden i vår täkt i Ledinge, som har flera års erfarenhet av detta, men vi kan leverera över hela länet såklart. 

Förutom såbädd har Jehander levererat 500 ton gräsjord till slänterna runt omkring planerna, som beräknas stå klara under oktober 2022. 

Om projektet

 • Stockholms fastighetskontor

  Byggherre

 • Spentab

  Kund

 • Såbädd USGA & Singel USGA samt gräsjord

  Material

 • 2022

  Färdigställd

Andreas Lindberg

Företagsförsäljning Stockholm Norr