Jord för alla behov

Överallt där det finns gräs, planteringar och träd finns det jord. Men sätter du spaden i gräsmattan på till exempel Friends Arena eller den kungliga trädgården på Drottningholm märker du snart att den ena jorden inte är den andra lik.

Jord finns i en mängd olika varianter beroende på vad den ska användas till.

Andreas Lindberg, Jehander

– Jord består av råmaterial som finns i täkter, främst sand och jordskikt. Vi blandar jorden med torv, lera och extra sand för att få fram rätt egenskaper, säger Andreas Lindberg, på Företagsförsäljning på täkten i Ledinge.

Ingredienserna i jord kan anpassas i det oändliga. Blandningen ska fungera för allt från att få till den mest perfekta golfgreenen till att få den tröttaste trädgård att prunka.

Anläggning av gräsmattor vanligast
Det vanligaste användningsområdet för jord är att anlägga gräsmattor i allt från parker och tomter till fotbollsplaner och golfbanor. Gräsmattejord har mindre mullhalt än till exempel planteringsytor för träd. Det vill säga mindre torv, 3 – 5 procent mull jämfört med 5 – 8 procent mull.

– Anläggningsjord för gräsmattor är storsäljaren. För alla jordar har vi färdiga recept. Så när till exempel en stor kund som Stockholms stad köper en viss jord vet vi att den har rätt sammansättning. Vi lämnar jord på analys i ett externt laboratorium som kontrollerar att den är godkänd enligt redan färdiga tabeller, säger Andreas Lindberg.

Färg och kvalitet är inte samma sak
Det kan skilja mycket i färg mellan olika omgångar jord beroende på vilken täkt den kommer ifrån. Jord av samma kvalitet kan därför se olika ut från gång till gång, men ändå uppfylla de högsta kraven.

– Ju finare jorden ser ut och ju mer lättarbetad den är desto bättre tycker oftast kunden. En tung och lerig jord är inte lika uppskattad. Det handlar alltså mycket om tycke och smak. Men utseendet har ingen betydelse, eftersom det är den korrekta blandningen som avgör kvaliteten.

Jord köps ofta i stora mängder. Därför kan en regional täkt vara avgörande för kunden. Materialet fraktas sjövägen från täkterna.

– Kunderna köper helst lokalt. Vår verksamhet ligger på strategiskt bra platser i hela Storstockholm. Förutom täkterna har vi tre terminaler, lagerplatser, i Stockholmsområdet, så vi är tillgängliga från alla väderstreck, förklarar Andreas Lindberg.

Slitstark golfjord även på fotbollsplanen
Golfjord är en jord med många användningsområden, till exempel när du vill ha en slitstark gräsmatta.

– Vi levererar till Friends Arena. De har valt just golfjord, en jord med mycket sand och torv i. Jorden som vi tagit fram själva är anpassad till golfbanor för tee och fairway. Så när de byter gräset på Friends Arena fyller de alltid på med golfjord, säger Andreas Lindberg.

För greener finns en annan egenproducerad jord med ännu mer sand i. Den består av 80 procent tvättad sand och 20 procent specialtorv från Estland. Det ska jämföras med en vanlig gräsmatte- eller anläggningsjord som innehåller 30 – 40 procent sand.

– Jorden för golfgreener är väldigt slitstark och väldränerande, den släpper igenom mycket nederbörd. En del använder den även i parker för att få en riktigt slitstark gräsmatta som tål många besökare. Men den kräver ordentlig bevattning, säger Andreas Lindberg.

Utöver de vanliga leveranserna av standardiserade jordar får Jehander ibland beställningar där kunden har speciella önskemål.

– Jag levererade till ett projekt i Larsboda i Haninge där kunden ville ha tolv procent mullhalt i en leverans om 5 000 ton. Vi fick blanda i väldigt mycket torv för att få upp mullhalten. Leveransen gick till ett stort kolonilottsområde där man ska kunna plantera allt möjligt, säger Andreas Lindberg.

Drottningjord på kunglig mark
En annan specialjord togs fram till planteringarna på Drottningholm för att matcha det övre humusrikare jordskiktet, det vill säga jord med högre mullhalt, som de övre trädrötterna trivs i.

– Därifrån får vi beställningar varje år. Det är väldigt mycket lera i, så den är svår att producera. Nu efterfrågas den även av andra kunder, förklarar Andreas Lindberg.

För varje behov finns alltså en jord som är rätt för ändamålet. Vill du odla kungligt – välj drottningholmsjord.

  • FAKTARUTA
  • Växtjord delas in i typ A, B, C och D. Jorden anpassas för att motsvara olika krav.
  •  
  • Typ A. Växtjord för normala markförhållanden. Den har hög lerhalt med bra näring och har dessutom en vattenhållande förmåga.
  • Typ B. En sandig växtjord som fungerar bäst i salthaltiga miljöer som slänter vid saltade vägar.
  • Typ C. Jordblandningen är anpassad för innergårdar med utrymmen under gården. Den är lätt och innehåller pimpsten – en lavasten från Island. Även fördelaktig på tak.
  • Typ D. Jorden används vid planteringar med asfalt omkring. I en kista varvas en tredjedel jord med två tredjedelar makadam (skärv). Rötterna sprider ut sig bland stenarna och tränger inte ut och spränger asfalten.


 

Lindarna i Botaniska trädgården får Drottningholmsjord

Läs mer